DO Alella

DO Alella
DO Alella

DO ALELLA, UN TERRER PROPI
 
La Denominació d'Origen Alella és la més petita de les DO catalanes, amb una superfície de vinya de tan sols 223 hectàrees. A tocar de Barcelona, després de les recents ampliacions, consta de trenta municipis que es reparteixen entre les comarques del Maresme, el Vallès Oriental i el Barcelonès: Alella, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argentona, Badalona, Cabrera de Mar, Cabrils, Calella, el Masnou, Granollers, la Roca del Vallès, Llinars del Vallès, Martorelles, Mataró, Montornès del Vallès, Montgat, Òrrius, Premià de Dalt, Premià de Mar, Santa Maria de Martorelles, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Fost de Campsentelles, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar, Teià, Tiana, Vallromanes, Vilanova del Vallès, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar.
 
Un terrer propi i distintiu dóna la singularitat als vins d'Alella: un sòl particular fet de sauló, molt permeable, que obliga el cep a fer créixer les arrels profundes, i que permet una llarga vida al mateix cep; amb la pansa blanca, una varietat de raïm molt ben adaptada que dóna resultats òptims; amb una doble climatologia: la de la banda de mar, del Maresme, molt regular, amb règims de brisa constant i molta irregularitat pluviomètrica; i la de la banda obaga, la del Vallès, amb un clima més continental, on poden produir-se glaçades, canvis importants de temperatura i que proporciona menys hores de sol.
 


Les 223 hectàrees de vinya tenen un valor agrícola i natural incalculable, davant l'impacte urbanístic que pateix aquest territori des dels anys 1970, sobretot la banda de mar. Vinyes discretes, amagades, col·locades a les valls, entre els boscos dels municipis, ofereixen al públic interessat en el món del vi un paisatge atractiu i inimaginable.
 
La DO Alella també té un interès històric: tota la zona del Maresme, la Laietània, ja en temps dels romans es dedicava al cultiu de la vinya i a la producció de vi. El Centre Enoturístic i Arqueològic Vallmora (un celler d’època romana situat a Teià) permet al visitant conèixer la relació històrica d’aquest territori amb el vi. Després, a l'edat mitjana, el vi d'Alella era el vi que es bevia a Barcelona. Però no fou fins al primer terç del segle XX, amb la creació de la cooperativa Alella Vinícola el 1906, que el vi d'Alella no va viure la seva època d'or. Renom internacional tenia el Generós Dolç, conegut popularment amb el nom de Violeta i, sobretot, el blanc abocat envellit amb roure: el Marfil semi.
 
Actualment la DO Alella es troba en un moment de gran vitalitat: elabora vins d'alt interès, elegància i complexitat. Consta de deu cellers: Roura, Alella Vinícola i Bouquet d’Alella, a Alella; Alta Alella i Quim Batlle, a Tiana. Raventós d’Alella i Can Roda, a Santa Maria de Martorelles; Altrabanda, a Martorelles; Oriol Artigas, a Llinars del Vallès i Talcomraja, a Arenys de Munt. Existeixen, a més, diversos viticultors i productors que, tot i no disposar d’un celler, elaboren vins amb marques pròpies (In Vita, Orígens, Testuan, Pensa, Alquímia, Can Pallarolas, Can Mora d’Agell, Artiga) a partir de raïm d’aquest territori i dins de diferents cellers de la Denominació d’Origen, cosa que els permet sortir al mercat amb el segell de la DO Alella.
Entre tots plegats, situen a botigues especialitzades i restaurants més de cent vins diferents, convertint aquest territori en el que, segurament, té la relació més alta del país entre el nombre d’hectàrees de vinya i de referències de vi al mercat.
Aquesta vitalitat s’ha vist reforçada en la darrera dècada amb l’aposta per l’enoturisme per part dels cellers, així com amb el naixement de la revista Papers de vi, l’única revista de vins del país que s’edita avui dia en paper, i la creació del Consorci de Promoció Enoturística del Territori DO Alella, que lidera iniciatives com la Ruta del Vi DO Alella o les jornades Vi+.